Latest News

ATI’s new office perfectly blends biophilic and origami-inspired concepts

ATI Consultants, Architects, & Engineers have recently moved into a new head office in the heart of Downtown Dubai, UAE.

In addition to moving, ATI is also celebrating 40 years in business and more than 700 completed projects worldwide, delivered by its teams in Dubai, Sharjah, Istanbul, Tokyo, Kiev, Almaty, and Moscow.

“In celebration of our 40th anniversary, we decided to relocate our architecture and design team to a newer, larger space that better reflects our history, as well as our new brand vision, approach to design and creative work we do,” says Altug Ajun, executive director at ATI. “I’m so grateful that we had this opportunity to rethink our own workspace that now truly represents who we are, allowing us to work to both concentrate to collaborate and together as a team.”

Spanning 500sqm, ATI’s design team was tasked to create a new home base that would feel both millennial-friendly, catering to their younger staff members and timeless, celebrating its rich history.

Divided into three zones – public, semi-public and private, the office includes permanent and flexible workplaces, creative zones and relaxation spaces.

The use of natural light throughout the space has been thoughtfully considered, alongside the adoption of natural and sustainable materials. From the recycled wood flooring to the extensive use of biophilic design concepts, a calm, peaceful vibe has been achieved for deep concentration and research. While the space keeps consistent with a raw, earthy palette, it also delves into the theory of colour psychology with subtle accents of red blended to reflect ATI’s brand identity.

“Geometric shapes and diagonal cuts were applied to align with our new brand identity,” comments Dilara Ajun, ATI’s creative director. “The overall concept was inspired by the use of origami and paper, so often used and symbolised with the architecture practice. “The red colour can be quite aggressive, so we only used accents of red to complement the overall colour palette.”

Private pods have been used throughout to symbolise small buildings, a design feature that pays homage to the nature of the practice. These workstations can also be adjusted to the employees’ needs creating a collaborative atmosphere to connect, brainstorm and exchange ideas. ATI’s design team made sure that their staff who are sometimes working long hours stay comfortable to sit on ergonomic chairs.

 

Comments are closed here.

Opinion

Read more opinions >